Rygsæk guide – 1. del

Når du skal ud og købe en rygsæk, er der en række ting du bør overveje, før du bestemmer dig for en model.

Hvad skal rygsækken bruges til? Hvad er dit budget? og meget meget mere. Det er ærgerligt at bruge mange penge på en rygsæk, som ikke lever op til dine forventninger, så prøv om du kan lave dit forarbejde ordenligt, før du tager dit endelige valg. Vi har alle prøvet at lave et fejlkøb af et eller andet. Først har du deporteret fejlkøbet til den bagerste del af skabet, siden til loftet og til sidst er det endt på genbrugsstationen. En god rygsæk er ikke billig, så vælg rigtigt første gang.

Denne rygsæk guide er til for at hjælpe dig med at tage det rigtige valg, når du står og skal anskaffe dig en ny rygsæk. Rygsækguiden her på taskers.dk vil hjælpe dig med at finde den rygsæk, der passer til din ryg og dine behov.

Valg af rygsæk

Inden du begynder at se på rygsække er det vigtigt, at du får noteret dine krav ned på et stykke papir. Nå du står i butikken mister du hurtigt overblikket og begynder at lade dig påvirke at ting, som ikke er så vigtige. Så sæt dig ned med blyant/papir og begynd at notere krav til rygsækken. Dine krav skal tage udgangspunkt i, hvad du skal bruge rygsækken til. Der er milevid forskel på, om du skal bruge rygsækken til fjeldvandring i Nordnorge eller til skolebrug. Nedenfor er en inspirationsliste som du kan bruge.

  • Hvor mange kilo skal rygsækken bære.
  • Hvor mange liter skal den kunne indeholde. Volumen i en rygsæk måles i liter.
  • Dit budget.
  • Antal rum i rygsækken.
  • Materialevalg, skal den være regntæt.
  • Ergonomi.
  • Størrelse af rygsæk.

Hvad skal der være i rygsækken?

Udgangspunktet er, at vælger du en forkert rygsæk, vil den ikke blive brugt. Så hvis du begynder med at se på størrelsen af rygsækken, er det et godt sted at starte din jagt på den rigtige rygsæk. Som en test bør du samle alt det du planlægger at putte i din rygsæk på et bord. Er der tale om en rygsæk til naturvandringer er det vigtigt, at du husker at få alt forbrugsgodset med, det vil sige mad og drikkevarer. Når du har samlet alle ting, skal du finde rumfanget af det. Grunden til dette er, at mange rygsæk-producenter oplyser volumen af deres rygsæk i liter (rumindhold).

Det vil sige, at har du et nogenlunde overblik over, hvor mange liter dit grej fylder, kan du bruge denne information til at udvælge en taske i en passende størrelse. Du bør selvfølgelig være opmærksom på, at dit skiftetøj kan sammenpresses så det fylder langt mindre. Sådan beregner du rumfanget af dit rejsegods. Læg dine ting på et bord så de ville kunne passe ned i en kasse. Forstil dig du har en usynlig papkasse som du er ved at fylde med dine rejsesager. Når dette er gjort måler du længde, højde og bredde af den samlede bunke ting, du har liggende på bordet med en lineal. Brug denne simple formel: 

længde x højde x bredde = rumfang. 

Eksempel: 50 cm x 10 cm x 30 cm = 15.000 cm3. 

Derefter fjerner du de 3 cifrer fra højre side og nu har du tallet i liter. I vores eksempel er tallet 15 liter. Nu har du beregnet rumfanget af dine rejseting i liter og du kan direkte sammenligne med producentens oplysninger om rumindholdet i rygsækken.